Luo ympärillesi harmonia

Sosiaalinen media ja perinteisemmät sisustuslehdet kaupittelevat meille mielikuvia siitä, millaisia kotien kuuluisi olla juuri nyt. Erilaiset sisustustrendit seuraavat toisiaan ja vaihtelevat nopeammin kuin huomaammekaan. Juuri kun on totuttu perinteiseen ja moderniin pelkistettyyn tyyliin, muotiin tuleekin värikäs boho-tyyli. Ja kohta taas jotakin uutta.

Tärkeämpää kuin vaihtuvat trendit on kuitenkin se, että sinä viihdyt kodissasi. Vietät kotona suuren osa ajastasi, joten on tärkeää, että se on juuri sinun näköisesi – ei muotitoimittajan tai somevaikuttajan. Kodin tulisi olla paikka, jossa on mahdollista rentoutua ja viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa. Kodin tulisi olla myös ympäristö, jossa ladataan akkuja eikä stressata sisustuksesta.

Harmonisen ympäristön voidaankin ajatella tarkoittavan jotakin muuta kuin japanilaista feng shui -asettelua tai muiden sisustusvinkkien orjallista seuraamista. Harmonisen ympäristön voi nähdä kotina, joka on sisustettu omalla maulla ja rohkeasti. Harmoniaa voivat luoda yhtä lailla tuoksukynttilät takan reunalla kuin lasten värikkäät piirustukset jääkaapin ovessa. Kyse on vain siitä, mistä asukkaat todella pitävät.

Mikäli kodissa on useita asukkaita, harmonian suhteen on luonnollisesti löydettävä kompromisseja. Mikäli sisustus on toiselle tärkeämpää kuin toiselle, periksi antaminen on helpompaa. Jos saman katon alla asuu kaksi mielipiteiltään yhtä vahvaa osapuolta, sovittelun tarve on suurempi. Tällöin voidaan miettiä, minkälaiset ratkaisut tyydyttäisivät molempia, vai olisiko parempi jakaa vastuuta: valitse sinä keittiön verhot, niin minä hankin maton eteiseen.

Todellinen harmonia asumiseen ei löydy valmiista katalogeista ja kerralla, vaan syntyy hitaasti pohtien ja valiten, usein vasta vuosien myötä. Kerralla kaiken kuntoon haluavat malttamattomat hätäilijät menettävätkin suuren osan suunnittelemisen ilosta. Valmiita kokonaisuuksia valitsemalla lopputuloksen on mahdoton näyttää omalta, ja vain itse valittu sisustus voi lopulta tuntua kodikkaalta ja rakkaalta.